Tvorba nových otevřených datových sad – MŽP

Tvorba nových otevřených datových sad – MŽP

Moderní společnost je čím dál víc závislá na datech a informacích a jejich správné a včasné interpretaci. Proto je nutné zajistit dostupnost ověřených dat, která umožní jejich komplexní využití a přinese užitek jak veřejnosti, tak soukromým subjektům. Otevřená data mají mnoho výhod a představují klíčový nástroj pro podporu výzkumu, vzdělání a inovací, zvyšují transparentnost institucí, zlepšují efektivitu veřejných služeb a procesů a spolupráci mezi různými institucemi, podporují zapojení občanů do rozhodovacích procesů a díky sdílení dat na mezinárodní úrovni umožňují spolupráci při řešení globálních problémů, jako jsou změny klimatu, veřejné zdraví nebo sociální nerovnosti.

Rovněž v oblasti životního prostředí přinášejí otevřená data řadu výhod, které mohou mít zásadní dopad na ochranu a udržitelný rozvoj přírodních zdrojů. Umožňují efektivní monitorování stavu životního prostředí, jako je kvalita ovzduší, vody a půdy, a včasnou identifikaci jeho případných změn. Výzkumníci a odborníci mohou volně přistupovat k datům, která jim umožní  vyvíjet nové technologie a přístupy k ochraně životního prostředí. Otevřená data zvyšují také povědomí veřejnosti o environmentálních otázkách a umožňují občanům aktivně se zapojit do ochrany přírody. Tvůrci politik a regulátoři mohou využívat otevřená data k informovanému rozhodování a tvorbě efektivních environmentálních politik a strategií. Firmy mohou využívat otevřená data k monitorování a snižování dopadu svých činností na životní prostředí. Transparentnost dat tak podporuje odpovědnější přístup k podnikání a zvyšuje důvěru veřejnosti. Otevřená data v oblasti životního prostředí tedy hrají klíčovou roli v ochraně přírody a udržitelném rozvoji a přinášejí výhody širokému spektru aktérů.

Pro podporu publikace otevřených dat v resortu životního prostředí realizuje CENIA projekt Tvorba nových otevřených datových sad – MŽP. Projekt zajistí plnění části národních zákonných povinností pro zveřejňování dat ve formátu otevřených dat a publikaci HVDs (High Value Datasets)  pro oblast životního prostředí a poskytne konzultační činnost při implementaci principů otevřených dat do jednotlivých informačních systémů (AIS/ISVS), v rámci zabezpečení služeb poskytujících otevřená data.

Předmět projektu:

  • Metodická podpora při mapování zákonných povinností zveřejňování otevřených dat.
  • Agilní analýza současného stavu a návrh procesů, postupů, činností a související řídící dokumentace uveřejňování otevřených dat.
  • Koordinační činnost v oblasti přípravy, katalogizace a publikování.
  • Zajištění poskytování datových sad ve formátu OD.

Cíl projektu:

  • Zajistit publikaci alespoň 70 nových datových sad v NKOD (Národní katalog otevřených dat).

Doba realizace projektu:

  • 1.6.2024 – 31.12.2025

Zdroje financování:

  • Národní plán obnovy: 7 000 000 Kč
  • Státní rozpočet (Česká informační agentura životního prostředí): 100 800 Kč

Pilíř: 1. Digitální transformace
Název komponenty: 1. 1 Digitální služby občanům a firmám
Reforma/Investice Identifikace výzvy: Investice 2: Rozvoj otevřených dat a veřejného datového fondu
Číslo výzvy: 29, IS KP14+:31_23_083
Název milníku/cíle: Nárůst počtu nových nebo vylepšených sad otevřených dat publikovaných v Národním katalogu otevřených dat
Registrační číslo projektu: CZ.31.1.0/0.0/0.0/23_083/0008662

Kontakt:
Radka Kollingerová, radka.kollingerova@cenia.cz