CENIA se podílí na zpřístupňování turisticky zajímavých lokalit handicapovaným občanům

Česká informační agentura životního prostředí (CENIA) a Česká paraplegická asociace (CZEPA) minulý týden představily první z výstupů projektu Místa dostupná všem (CE-Spaces4All). Po loňském mapování dostupných míst na Znojemsku byla vytvořena mapa bezbariérových výletů, které míří do Národního parku Podyjí, na hranici Česka a Rakouska a do centra Znojma. V mapě jsou uvedeny i dvě zajímavosti přímo v centru města. Výsledná mapa s doprovodnými texty bude v tištěné verzi dostupná v turistických informačních centrech ve Znojmě na jaře 2025.

Informovanost o přístupnosti pro znevýhodněné osoby je dnes velmi nízká, i když bezbariérových zařízení jsou na Znojemsku desítky. Proto CENIA a CZEPA kromě turistické „bezba“ mapy vytvořily  návod na publikaci informací o bezbariérovosti pro majitele nebo provozovatele hotelů, penzionů a restaurací. Jedná se o jakýsi check-list, který pomáhá turistům na vozíčku ověřit základní dostupnost a poskytuje návod provozovatelům, jak tyto informace přehledně publikovat. Do konce roku 2024 se v rámci projektu uskuteční série webinářů, které zájemce seznámí s dalšími užitečnými podrobnostmi.

Aby výsledky projektu fungovaly i přeshraničně, podílí se na nich aktivně také rakouští partneři z regionu Weinviertel a vídeňské univerzity BOKU. I v Rakousku vznikne mapa bezbariérových výletů, stejný check-list dostupnosti turistických zařízení.

Představení proběhlo během mezinárodního projektového meetingu v Laa an der Thaya, během kterého své výstupy představili i projektoví partneři z Rakouska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska a Polska. V rámci meetingu byly rovněž naplánovány aktivity na druhou polovinu projektu.