CENIA podporuje odstraňování kontaminace brownfieldů a starých ekologických zátěží

Na území České republiky se na přelomu tisíciletí nacházela řada znečištěných míst jako pozůstatek po době, která na ochranu životního prostředí příliš nehleděla. Významná část těchto lokalit nebyla nikde evidována, přestože ekologické zátěže představují značné riziko nejen pro přírodu a životní prostředí. Česká informační agentura životního prostředí (CENIA) proto v letech 2018 až 2021 v rámci projektu Národní inventarizace kontaminovaných míst (NIKM) identifikovala kontaminované a potenciálně kontaminované lokality na území České republiky a aktualizovala záznamy v databázi Systém evidence kontaminovaných míst (SEKM). Po dokončení NIKM bylo v SEKM celkem 10 134 záznamů kontaminovaných míst a potenciálně kontaminovaných míst.  Nyní CENIA vytváří návrh nástrojů a postupů pro podporu veřejné správy v oblasti odstraňování kontaminace brownfieldů a starých ekologických zátěží, a to prostřednictvím projektu Ekonomické aspekty sanace kontaminovaných míst a brownfieldů z pohledu veřejné správy (EkoAS).

Výsledky projektu poslouží k posouzení stávající politiky státu v oblasti kontaminace a k navržení koncepce pro management a sanaci kontaminovaných míst a brownfieldů. Tyto návrhy budou zohledňovat únosnost jednotlivých relevantních opatření a povedou k efektivnějšímu přístupu k problematice odstraňování kontaminace a obnovy brownfieldů. Dále projekt poskytne podklady pro rozšíření databáze SEKM a své využití najde také v rámci MŽP. V provozované databázi SEKM je k dispozici řada technických informací o provedených nápravných opatření. V současné době však systém pracuje spíše na principu podrobné evidence jednotných záměrů, hlavním cílem tohoto projektu je tedy navrhnout takové inovace SEKM, aby mohl být více využíván jako efektivní nástroj pro rozhodování o případné dekontaminaci daného území.

CENIA je hlavním řešitelem projektu, na kterém se dále podílí Fakulta hornicko-geologická, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a AQD-envitest, s.r.o.

Více o projektu zde https://www.cenia.cz/projekty/aktualni-projekty/ekoas/.